Nanda Bramer meets Lynda Gratton

 In Succesvol ondernemen, Talent

’n WhatsApp foto

Ik krijg van Nanda een WhatsApp met een vrolijke foto van haar en Lynda Gratton. Ik ken Lynda Gratton een beetje en vind dit een mooie aanleiding om de volgende dag eens wat vragen aan Nanda te stellen.

Future Work

“Nanda, je kijkt zo blij, wat maakt Lynda Gratton zo’n bijzondere vrouw voor jou?”
“Ze is een rolmodel, een vrouw die echt is gaan staan voor werk in de toekomst. Zij analyseert waarom de mens zo’n belangrijke factor is in een organisatie. Vanuit de London Business School (LBS) heeft zij onderzoek gedaan naar wat belangrijk is voor de toekomst van werk. Binnen afzienbare tijd gaan we met z’n allen 100 worden. Wat voor consequenties heeft dat? Hoe moet het dan met die pensioenleeftijd van 65 jaar?”

future work

Werk en geluk

“Wat blijkt er zoal uit dat onderzoek?”
“Als mensen níet weten wie ze zijn worden ze ongelukkig en dan kunnen ze niet vanuit hun volle potentie leven. Dit gaat binnen organisaties steeds belangrijker worden. Mensen moeten weten waarom ze doen wat ze doen. Lynda werkt met grote bedrijven als Unilever. Zij zijn bezig haar structuur en toekomstvisie te implementeren met hun werknemers. Door haar blijft het niet bij de theorie.“

Duidelijk zijn over de toekomst

“Vind je haar een kantelaar?”
“Lynda Gratton is absoluut een HR-kantelaar die echt opkomt voor mensen in organisaties. Ze is een echte futurist, ze durft dingen te zeggen die niet populair zijn. Een boek dat zij schreef over doorwerken voorbij je 65ste kreeg ze zelfs bijna niet gepubliceerd. Ondanks alle onderbouwing die ze het kon geven.
Als we op grote schaal 100 gaan worden, dan zijn gezondheid en sociaal welzijn steeds belangrijkere onderwerpen. Zij gaat ervoor staan. Zij durft te benoemen wat we niet willen noemen over de toekomst.”

Brede gezondheid

“Zolang wij producten centraal blijven stellen zullen organisaties er niet komen. Gezonde werknemers hebben we nodig. Gezond in de breedste zin van het woord; fysiek gezond, emotioneel gezond, mentaal gezond èn in staat om ook rust in zichzelf te vinden.“

Een cruciaal speerpunt om wakker voor te worden

“Dat klinkt als wat ik jou al jaren hoor zeggen….”
“Wat ik belangrijk vind aan haar is de bewustwording die zij creëert hierop. Dat we langer moeten werken en dat we het daarom ook echt anders moeten gaan aanpakken. Verder vind ik het heel mooi hoe zij naar sociale netwerken kijkt en de functie daarvan. Sociale netwerken zijn cruciaal voor de psychologie en het welzijn van mensen. Organisaties moeten naast de ontwikkeling van mensen, deze netwerken van mensen een centrale rol gaan geven. Zij brengt deze inzichten met behulp van een model dat wetenschappelijk onderbouwd, helder en vernieuwend is. Zij weet het sociale zakelijk te maken, zodat het niet als ‘soft’ afgedaan kan worden.
Ik vond dat soms lastig over te brengen. Lynda Gratton brengt het als essentiële factor voor bedrijven en organisaties; ‘not to be dismissed’.”

Mensen centraal in de organisatie

“En wat heeft dit te maken met MY-organization?”
“Onze core business is om mensen centraal te zetten in de organisaties. Wij hebben een assessment, een nulmeting, waarin je direct kunt zien waar je zit. Wat is je potentieel? Van daaruit kun je dan de dialoog aangaan tussen wie jij bent, wat je wilt en wat voor jou belangrijk is in de toekomst. Dát ondersteunt duurzame inzetbaarheid.“

A no-nonsense woman; telling it as it is

“Die klik tussen jullie? Waar zit dat in?”
“Wij willen allebei de toekomst van het werk onder de aandacht brengen. Die toekomst gaat over mensen en niet over producten. De manier waarop zij mensen wakker weet te maken over dit thema, haar focus en haar missie, dat bewonder ik.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Beyond Business